Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Dr. Holpert Valéria Módosítva: 2024.09.17 08:59

Kezdetben megkönnyebbülést okoz, tartós használat esetén azonban függővé is válhatunk a gyógyszertárakban vény nélkül beszerezhető úgynevezett lohasztó orrspray-ktől. Egyre többeket érintő problémáról van szó, de kellő elszántsággal és orvosi segítséggel végleg megszabadulhatunk ezektől a készítményektől – nyugtat meg mindenkit dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakembere.

Online Bejelentkezés

Dr. Holpert Valéria

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Nem kapok levegőt!

A tartós orrdugulás légzési nehézséget, szájszárazságot és torokirritációt okoz, megfoszt az illat- és ízélményektől, hatással van mindennapi tevékenységeinkre, és rányomja a bélyegét közérzetünkre is. Érthető, hogy ilyenkor azonnali megkönnyebbülésre vágyunk, amit általában a nyálkahártya-lohasztó orrcseppek és orrspray-k használatától remélünk. Ezek – bár valóban praktikus eszközök lehetnek az orrdugulás leküzdéséhez –, de csak akkor, ha megfelelően alkalmazzuk őket.  

Jóból is megárt a sok

A dekongesztánsok rendkívül gyorsan fejtik ki hatásukat, és már percekkel az első használat után enyhülést nyújtanak. Az orr nyálkahártyájára juttatott finom permet hatására összeszűkülnek a benne található erek, a nyálkahártya duzzanata csökken, és az orr máris megfelelően szelel. Az azonnali és felszabadító megkönnyebbülés azonban csak ideig-óráig tart. A hatás elmúltával a vér újra beáramlik az erekbe, a nyálkahártyák ismét megduzzadnak, és visszatérnek a jól ismert tünetek, amelyeket újabb adag készítménnyel lehet csak csillapítani.

-Ha az orrspray használata rendszeressé válik, sajnos már egy-két hét is elegendő ahhoz, hogy kialakuljon a függőség. A gyógyszerektől való megválását pedig nehezíteni fogja, hogy a hosszúra nyúlt alkalmazás miatt a tünetek még kifejezettebbek lesznek, a kezdeti adagok hatásának mértéke és időtartama is csökken. Emiatt egyre gyakrabban és egyre nagyobb adagokban kell az orrspray-hez folyamodni a kívánt eredmény eléréséhez, ami már a tolerancia jele. Az orrspray-függők tehát észrevétlenül kerülnek bele egy előre programozott ördögi körbe – mondja dr. Holpert Valéria.

A függőség következményei

Az orrspray-függőség jelei gyorsan nyilvánvalóvá válnak. Az érintettek éjszaka arra ébrednek, hogy „fuldokolnak”, ezért lefekvés előtt már automatikusan befújják a készítményt. A függőség odáig fajulhat, hogy egy idő után egy tapodtat sem mernek tenni orrspray nélkül, és kizárólag akkor nyugodtak, ha a táskájukban mindig ott lapul a biztonságot nyújtó kis flakon. Mindeközben sokan azzal nyugtatják magukat, hogy az elhúzódó megfázás vagy allergia miatt kénytelenek a gyógyszerhez folyamodni akár heteken-hónapokon keresztül. Holpert doktornő arra is kitér, hogy függőség esetén a leszokásra tett kísérletek is rendre kudarcba fulladhatnak a pszichés tünetek (szorongás, erős szívdobogás-érzés) és a fulladástól való félelem miatt. Nem ritka, hogy az addikció következtében akár extrém hosszúságú, több éves orrspray alkalmazásba csúsznak a betegek. Ez esetben a következmények is rendkívül súlyosak.

-A legfontosabb tudnivaló, hogy ezeket a készítményeket legfeljebb egy hétig, naponta 3-4 alkalommal szabad csak alkalmazni, Ha ugyanis az orrdugulást alapos orvosi kivizsgálás nélkül, vény nélkül kapható dekongesztánsokkal szeretnénk hosszú távon orvosolni, az az orrnyálkahártya visszafordíthatatlan károsodását okozhatja. A tartós használat következtében kiszárad és elvékonyodik a nyálkahártya, ugyanakkor a felszínén lévő finom csillószőrök működése is károsodik. Emiatt az orr nem lesz képes a kórokozókkal szembeni szűrő- és védőfunkcióját ellátni. Az erek körüli kötőszövet felszaporodásával az orrnyálkahártya még duzzadtabbá válik, a beteg úgy érzi, mintha az orrdugulása állandósult volna, az orrváladék egyre nehezebben ürül és könnyen beszárad. Ezen a ponton az orrspray-függő már úgy érzi, soha nem lesz képes megszabadulni függésének tárgyától.

Így szabadulhat meg az orrspray függőségről

Az orrspray-függőség leküzdése nem egyszerű feladat, kellő elszántsággal és sok türelemmel azonban végleg megszabadulhatunk az orrspray-től. Az egyik módja a leszokásnak, ha fokozatosan csökkentjük az adagokat. Ha például korábban 10 óránként használtuk a szert, próbáljuk meg 12 óránként alkalmazni, majd néhány nap elteltével növeljük további 1-2 órával a fújások közt eltelt időt. Érdemes tengervizes orrspray-vel hidratálni a kiszáradt nyálkahártyát, és a leszokás időszakában olajos-vitaminos, a nyálkahártyát regeneráló kenőcsök alkalmazása is enyhítheti a tüneteinket.

-Orrspray-függőség esetén azt tanácsolom, hogy kérjünk szakorvosi segítséget, ugyanis elsőként azt kell kideríteni, mi okozza a gátolt orrlégzést. Tartós orrdugulást fül-orr-gégészeti elváltozások (pl. polip, orrsövényferdülés, krónikus orrmelléküreg-gyulladás), kezeletlen allergia és reflux, valamint gyógyszerek is előidézhetnek. Az okok feltárásával és célzott kezeléssel az orrdugulás is megszűnik. Az orrspray-ről való leszokás ideje alatt átmenetileg vényköteles, szteroid tartalmú orrspray-re is szükség lehet. Ezekkel tartósabb eredmény érhető el, ám mivel lassabban fejtik ki hatásukat, ezért egy ideig lohasztó készítmény adagolását is fenntarthatjuk, alacsonyabb dózisban. Ezzel a módszerrel a hosszabb ideje fennálló orrspray-függőség is jól kezelhető. Sajnos azonban egyes esetekben a konzervativ módszerek már nem eredményesek, ilyenkor a műtéti megoldások állíthatják vissza a megfelelő orrlégzést.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

A mai napon a Balatonban úsztam és a vízben bedugult a fülem. Ez 3 órája történt. Esetleg tud valami tanácsot adni ,hogy hogyan dugítsuk ki? Köszönettel:Kovács Ábel

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Kovács Ábel!

Leginkább azt tanácsolom hogy ne próbálkozzon fültisztító pálcával , mert csak jobban eldugítja. Fültisztító spray-t meg lehet kísérelni, de ebben az esetben valószínűleg már hatástalan lesz. Legokosabbnak azt tartanám, ha nem piszkálná és elmenne fül-orr-gégészeti rendelésre a hétfői napon.


Üdvözlettel
Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyerekcentrikus

"A doktornő kedves, alapos, gyerekcentrikus, türelmes és igazán meggyőző volt pozitív kisugárzásával. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk ezt a magsasszintű szolgáltatást. A rendelő felszereltsége is kifogástalan. Köszönjük a lehetőséget és további jó munkát kívánunk!"

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Kezdetben megkönnyebbülést okoz, tartós használat esetén azonban függővé is válhatunk a gyógyszertárakban vény nélkül beszerezhető úgynevezett lohasztó orrspray-ktől. Egyre többeket érintő problémáról van szó, de kellő elszántsággal és orvosi segítséggel végleg megszabadulhatunk ezektől a készítményektől – nyugtat meg mindenkit dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakembere.

További részletek
Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

A szeptemberi tanévkezdéssel sok gyermek tér vissza az óvodai és iskolai úszásoktatáshoz is. Mi a teendő, ha a gyermek füle érzékeny az uszoda hideg, klóros vizére, és a szülőknek gyakran kell emiatt fül-orr-gégészhez fordulniuk? Dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakorvosa szerint egy megfelelően illeszkedő, egyedileg készített és rendszeresen tisztított füldugó egyszerű és hatékony eszköz lehet a hallójárat gyulladás megelőzésére, különösen azoknál, akik korábban többször küszködtek ezzel a problémával.

További részletek
Miért megy nehezebben a nyelés időskorban?

Miért megy nehezebben a nyelés időskorban?

Az időskori nyelési nehézség (diszfágia) nem csak egy kellemetlen tünet. Súlyos szövődményekkel (alultápláltság, kiszáradás, aspirációs tüdőgyulladás) járhat, drasztikusan rontja az életminőséget, és az idős emberek elszigetelődéséhez vezethet. Becslések szerint az 50 év felettiek több mint 20 százaléka tapasztal diszfágiát. Dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész-foniáter szakorvosa az időskori diszfágia okairól és kezelési lehetőségeiről beszél.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK