Miért megy nehezebben a nyelés időskorban?

Miért megy nehezebben a nyelés időskorban?

Dr. Holpert Valéria Módosítva: 2024.08.02 11:26

Az időskori nyelési nehézség (diszfágia) nem csak egy kellemetlen tünet. Súlyos szövődményekkel (alultápláltság, kiszáradás, aspirációs tüdőgyulladás) járhat, drasztikusan rontja az életminőséget, és az idős emberek elszigetelődéséhez vezethet. Becslések szerint az 50 év felettiek több mint 20 százaléka tapasztal diszfágiát. Dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész-foniáter szakorvosa az időskori diszfágia okairól és kezelési lehetőségeiről beszél.

Online Bejelentkezés

Dr. Holpert Valéria

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A nyelés alapjai

A nyelés egy részben akaratlagos, részben reflexes folyamat, amely több izomcsoport és ideg tökéletes koordinációját igényli. Első állomása a szájban zajlik, ahol az étel előkészítése, rágása majd falattá alakítása történik. Ezt követően a falat a nyelvgyökre, majd a torkon át a garatba jut. Itt a garatizmok a nyelőcsőbe nyomják, ami perisztaltikus mozgással a gyomorba juttatja. Ahhoz azonban, hogy a falat valóban a nyelőcsőbe kerüljön, és ne nyeljük félre, az orrüreg felé vezető utat a lágy szájpad, a légcső felé vezető utat pedig a gégefedő kell, hogy lezárja – ismerteti dr. Holpert Valéria.

Így változik a nyelés az életkor előrehaladtával

Az öregedéssel a nyelés hatékonysága és biztonságossága is csökkenhet, ennek azonban számtalan oka van. Idősebb korra romlik a szaglás- és ízérzékelés, így az érintettek a rágás-nyelés korábban természetes mozdulataira sem tudnak megfelelően felkészülni. A csökkent nyáltermelés és a fogászati problémák (rosszul illeszkedő fogsor, hiányzó fogak), a mérséklődő izomerő miatt a könnyen lenyelhető falatok megformálása is nehézségbe ütközik. A szakember szerint az életkor előrehaladtával a nyelési reflex renyhül, a kiváltódása hátra tolódik, emiatt a falat és a folyadék hátracsoroghat a szájüregből a gégébe, ami aspirációhoz vezethet. Csökken az izomerő és a koordináció is, a garat és a gége mozgásai beszűkülnek, lelassulnak, emiatt az étel lassabban halad a nyelőcsőben. A nehezen rágó és nyelési nehézségekkel küzdő idősek étkezése egyre lassabbá válik, és sok türelmet igényel.

A nyelés folyamatát nehezíti az is, hogy azok a természetes védőreflexek sem működnek tökéletesen, amelyek megakadályozzák, hogy az étel és ital a légutakba kerüljön. Idősebb korban a garat tágabb, mint a fiataloké. A nyelés több időt vehet igénybe, tehát a légutakat védelmét hosszabb ideig kell biztosítani – magyarázza Holpert doktornő. Ezért tapasztalhatjuk azt, hogy a falat gyakran félremegy, és az idős ember sokszor köhécsel evés közben. A nyelési panaszok hátterében mindezek mellett többféle kórkép (reflux, nyelőcső-gyulladás, nyelőcső-szűkület, achalázia, daganatos megbetegedések) pszichés és idegrendszeri okok is állhatnak, ráadásul ennek a korosztálynak már számos vényköteles gyógyszerre is szüksége lehet. Ezek pedig szintén hozzájárulhatnak a szájnyálkahártya kiszáradásához és a nehezített nyeléshez.

Az időskori nyelési nehézség tünetei

Dr. Holpert Valéria a következő diszfágiára utaló tünetekre hívja fel a figyelmet:

  • Köhögés, fulladás étkezés közben és után
  • Az étel, ital és tabletták nyelésének nehezítettsége
  • Nyeléskor jelentkező mellkasi vagy háti fájdalom
  • A hang megváltozása nyelés után
  • Az emésztetlen étel vagy folyadék visszafolyása a szájba vagy a nyelőcsövön keresztül (regurgitáció)
  • Visszatérő felsőlégúti fertőzések, tüdőgyulladások
  • Kiszáradás, súlycsökkenés vagy alultápláltság

Hogy segíthetünk idős családtagjainknak nyelési nehezítettség esetén?Az időskori nyelési nehezítettség sokszor néhány étrendi változtatással is orvosolható.

Sokféle oka lehet annak, hogy az életkor előrehaladtával megváltozik a nyelés. Ezek egy részében elegendő, ha néhány dolgot megváltoztatunk az étkezéssel kapcsolatban (nyugodt körülmények biztosítása, megfelelő testtartás, az ételek textúrájának és hőmérsékletének módosítása, az idős ember nyelésre biztatása). Az evés közben vagy után jelentkező gyakori köhögés, fulladás, gombócérzés vagy a nyeléskor tapasztalható mellkasi fájdalom azonban komolyabb problémát jelezhet, amivel fül-orr-gégész, foniáter szakember felkeresése is indokolt. Ha idős családtagunknál gyakorivá válik a hörghurut és tüdőgyulladás, feltétlenül tovább kell vizsgálódni az aspiráció irányában is. Időskori diszfágia esetén hasznos lehet a beszéd- és nyelésterápia, ami erősítheti a nyelőizmokat, és javíthatja a nyelési koordinációt. Egyes esetekben sebészeti beavatkozás vagy gyógyszeres kezelés javasolt, különösen, ha a diszfágiát anatómiai eltérések vagy mögöttes betegségek okozzák.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/Doktornő! A következő problémával fordulok Önhöz,kb egy hónapja mindennap estére/éjjelre teljesen kiszárad a torkom és berekedek,próbáltam cukormentes cukorkát,kamillás gőzfürdőt de semmi se használ ha valami segítséget tudna nyújtani azt köszönettel fogadnám.

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Kovács Dániel!

Azt javaslom, hogy jelentkezezn vizsgálatra, mert a szárazság okát kellene kideríteni! A kamillás gőzfürdőt semmi esetre sem ajánlanám, mert intensíven szárít, helyette inkább sima enyhe sós vízzel gargarizáljon!


Üdvözlettel,

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Jó tanácsok

"Kedves, kellemes személy, minden kérdésre szívesen válaszolt, minden lehetséges vizsgálatot elvégzett, jó tanácsokat adott."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

A szeptemberi tanévkezdéssel sok gyermek tér vissza az óvodai és iskolai úszásoktatáshoz is. Mi a teendő, ha a gyermek füle érzékeny az uszoda hideg, klóros vizére, és a szülőknek gyakran kell emiatt fül-orr-gégészhez fordulniuk? Dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakorvosa szerint egy megfelelően illeszkedő, egyedileg készített és rendszeresen tisztított füldugó egyszerű és hatékony eszköz lehet a hallójárat gyulladás megelőzésére, különösen azoknál, akik korábban többször küszködtek ezzel a problémával.

További részletek
Miért megy nehezebben a nyelés időskorban?

Miért megy nehezebben a nyelés időskorban?

Az időskori nyelési nehézség (diszfágia) nem csak egy kellemetlen tünet. Súlyos szövődményekkel (alultápláltság, kiszáradás, aspirációs tüdőgyulladás) járhat, drasztikusan rontja az életminőséget, és az idős emberek elszigetelődéséhez vezethet. Becslések szerint az 50 év felettiek több mint 20 százaléka tapasztal diszfágiát. Dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész-foniáter szakorvosa az időskori diszfágia okairól és kezelési lehetőségeiről beszél.

További részletek
Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK