Elhúzódó náthás tünetek: mi lehet a háttérben?

Elhúzódó náthás tünetek: mi lehet a háttérben?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2024.01.22 10:23

Orrsövényferdülés, orrpolip, terhességi nátha és allergia is okozhatja többek közt, ha náthás vagy orrdugulással járó panaszaink vannak. Az elhúzódó nátha hátterében álló gyakori kiváltó okokról és kezelési lehetőségekről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ főorvosát kérdeztük.

A kiváltó okot kell kezelni

Az egyik legbosszantóbb tünet elhúzódó nátha esetén az orrdugulás. Ilyenkor a leggyorsabb megoldást keressük a problémára, amit általában a recept nélkül kapható orrspray jelenti. Fontos tudni, hogy ezeket csak a betegtájékoztatóban leírt ideig – általában 7-10 nap – szabad használni, mert ennél hosszabb idő után akár az orrnyálkahártyát is károsíthatják. Ha tehát az orrdugulás nem szűnik ennyi idő alatt, az elhúzódó náthás tünet kapcsán érdemes orvoshoz fordulni és célzottan, a kiváltó okot kezelni, akár hosszú távon is biztonsággal alkalmazható készítmények segítségével.

Online Bejelentkezés

Dr. Moric Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Akár műtétre is szükség lehet

Az orrsövényferdülés lehet veleszületett, de kialakulhat trauma következtében is, például, ha egy elmozdulással járó csonttörés után az orrcsont rosszul forr össze. Ha orrsövényferdülés okozza a panaszainkat, akkor műtétre lesz szükség a kezeléshez.

Terhességi nátha

Elhúzódó náthás tünetek a terhesség alatt is kialakulhatnak, ezt az állapotot terhességi náthának is nevezzük. Megjelenésében a hormonoknak, különösen a progeszteron hormonnak van szerepe, az általa okozott vérbőség ugyanis az orrnyálkahártyát is érinti. Teljesen egyéni, hogy a kismamáknál milyen erősséggel jelentkezik a terhességi nátha, helyzetüket pedig nehezíti, hogy a gyógyszerszedés ellenjavallatai miatt csak szelíd gyógymódokkal, például tengervizes orrspray használatával lehet valamennyire enyhíteni a panaszokat.

Az orrnyálkahártya duzzanat okaiElhúzódó nátha

Az elhúzódó náthás tünetek oka az orrnyálkahártya duzzanata. Ez lehet átmeneti, egy egyszerű megfázás esetén, ám ha tartóssá válik, akkor a háttérben állhat például fel nem ismert légúti allergia is. Ilyenkor a szénanátha tüneteként jelentkezik, a kezeléséhez pedig allergia elleni készítményekre van szükség. A hosszú ideig kezeletlen orrnyálkahártya gyulladás orrpolip kialakulásához is vezethet, ami az esetek többségében megint csak műtéti kezelést igényel.

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy elhúzódó náthás tünetek gyermek- és felnőttkorban egyaránt előfordulhatnak, és a nem megfelelő kezelésből fakadó szövődményekkel is számolni kell mindkét korosztályban. Tartós, 2-3 hete fennálló náthás tünetek, orrfolyás és orrdugulás esetén ezért javasolt a fül-orr-gégészeti kivizsgálás.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
  • Specialitások:
    • Orrpolip kezelése
    • akut felnőtt fül-orr-gégészeti panaszok kivizsgálása, kezelése
    • felső légúti allergiák kivizsgálása és kezelése
    • fül-orr-gégészeti góckutatás
    • szaglásvesztés kivizsgálása COVID után
    • orrdugulás, orrfolyás 
    • váladékos torok
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • immunterápia

     

    További vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (*telefonon) - csütörtöki napokon kizárólag távkonzultációra lehet időpontot foglalni
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    *Első vizit esetén - megfelelő fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

     

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Kisfiam 3 éves lesz, néhány napja elkezdett folyni az orra..rendszeresen szívatom neki, viszont már a füle is fáj orrszívás közben,ezért az orrszívást is nehezen engedi. Sterimar orrsprayt használunk. És mikor tudom,akkor Nasivin Kids orrcseppet.
Elég sokáig kell neki szívni,hogy teljesen kitisztuljon az orra. Láza nincs. Mit tehetnék , hogy javuljon? Mikor szükséges fül orr gégeszetre menni?
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel: Brigitta

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Brigitta!

3-4 napos orrváladékozás esetén a Nasivint még 3-4 napig adni kellene a sóoldat mellett. Fontos a fülek melegen tartása is. Amennyiben fülfájdalmat panaszok érdemes adni Nurofent gyulladáscsökkentőnek és fájdalomcsillapítónak, ha nem szűnnek a panaszok ,láz jelentkezne ,abban az esetben kellene szakorvosi vizsgálat.

Üdvözlettel,

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Precíz tájékoztatás

Nagyon tetszett a tájékoztatás precizitása és a kedves fogadtatás. A Doktornőt mindenkit csak ajánlani tudom!

További vélemények

Hírek

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Egy tál frissen sült süteménynek, társunk bőrének vagy egy új könyvnek az illata – az élet apró örömei, amelyekről nem szívesen mondanánk le. A szaglás elvesztése nem csak ezektől az élményektől foszt meg, de egészségünket és a biztonságunkat veszélyeztető állapotot is okozhat. Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus szakemberével sorra vettük a szaglásvesztés hátterében álló leggyakoribb okokat.

További részletek
Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Kezdetben megkönnyebbülést okoz, tartós használat esetén azonban függővé is válhatunk a gyógyszertárakban vény nélkül beszerezhető úgynevezett lohasztó orrspray-ktől. Egyre többeket érintő problémáról van szó, de kellő elszántsággal és orvosi segítséggel végleg megszabadulhatunk ezektől a készítményektől – nyugtat meg mindenkit dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakembere.

További részletek
Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

A szeptemberi tanévkezdéssel sok gyermek tér vissza az óvodai és iskolai úszásoktatáshoz is. Mi a teendő, ha a gyermek füle érzékeny az uszoda hideg, klóros vizére, és a szülőknek gyakran kell emiatt fül-orr-gégészhez fordulniuk? Dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakorvosa szerint egy megfelelően illeszkedő, egyedileg készített és rendszeresen tisztított füldugó egyszerű és hatékony eszköz lehet a hallójárat gyulladás megelőzésére, különösen azoknál, akik korábban többször küszködtek ezzel a problémával.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK